Nieuws

Article Site
Terug naar alle artikelen

Klopt de voorlopige teruggave voor 2018 wel?

Had je in 2017 een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Ook in 2018 loopt het door, maar klopt het bedrag wel? Zeker even controleren.

Vaak wordt de term voorlopige teruggave gebruikt, maar officieel heet het een voorlopige aanslag. Het kan een teruggave zijn, maar het kan ook gaan om een maandelijks door jou te betalen bedrag. De Belastingdienst stuurde vanaf december 2017 de opgaven gericht op 2018. Voor het nieuwe jaar gaan ze uit van de gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, maar bij veranderingen in 2018 klopt de voorlopige aanslag misschien niet. Hierdoor krijg je maandelijks mogelijk teveel of te weinig uitgekeerd.

Wat is een voorlopige aanslag eigenlijk?

De voorlopige aanslag wordt vaak aangevraagd door huiseigenaren met een hypotheek op het huis. De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen. Maar normaal gesproken volgt de teruggave pas na het indienen van de belastingaangifte over 2018. Dat is dus pas in de loop van 2019. De Belastingdienst kan alvast een voorschot geven op dit bedrag. Het kan ook andersom. Je kunt het ook aanvragen als je nu al weet dat je moet bijbetalen bij de belastingaangifte over 2018. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zzp’ers. Over het inkomen wordt geen belastingheffing ingehouden, maar dat volgt natuurlijk wel.

Moet het bedrag van de voorlopige aanslag kloppen?

Er wordt uitgegaan van verwachtingen. Bij het invullen ga je uit van jouw vermoedelijke inkomen in 2018, maar er kan veel veranderen. Als je nu al weet dat je in de loop van het jaar minder gaat verdienen of jouw huis gaat verkopen, kloppen de bedragen waar de Belastingdienst nu van uitgaat niet. Je kunt ingrijpen door het invullen van een nieuwe voorlopige aanslag. Dit kan zowel als je een hogere belastingteruggave verwacht en als je een lagere verwacht.

Hoe kom je aan een voorlopige aanslag?

Je kunt het aanvragen via de website van de Belastingdienst. Je logt in met je DigiD en je kunt de vragen beantwoorden. Niet alle vragen kun je exact beantwoorden. Je weet bijvoorbeeld nog niet hoeveel je precies gaat verdienen in 2018. Schat het inkomen bij voorkeur voorzichtig in. Je moet voorkomen dat je maandelijks een te groot voorschot van de Belastingdienst krijgt. Iedere maand 50 euro teveel krijgen zorgt voor een naheffing van 600 euro.

Gebruik je de voorlopige aanslag niet? Dan wordt de heffing of de teruggave berekend bij de belastingaangifte over het belastingjaar, dus pas in 2019.